Dette indlæg er bragt til dig af Spiir. Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 250.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen her.
- Af Karen Johanne Iversen, Spiir.dk
SU'en strækker ikke til alt
Som studerende med et stramt SU-budget kan det være svært at få råd til alle de ting, du gerne vil bruge penge på i løbet af din studietid: rustur, studiebøger, pubcrawls, byture, cafébesøg, fitnessabonnement, fyldte indkøbsposer fra Netto og et stykke tøj i ny og næ.
Samtidig kan det være svært at finde nok timer i døgnet til at tjene penge gennem et studiejob, når du også gerne vil nå at læse 100 sider til i morgen, til spinning klokken 19 og holde madklub med vennerne. Hvad gør du så?
1. Find ud af, hvor du helst vil lægge din tid
Er det vigtigt for dig at score 12 i alle eksaminer? Vil du gerne engagere dig i en frivillig organisation? Sigter du efter at arbejde minimum 15 timer i ugen, så du kan få råd til shopping, øl og ikke skal vende hver en øre i budgettet?
Breaking news: Du kan ikke nå det hele. Først og fremmest må du finde ud af, hvad der betyder mest for dig i din studietid.
Hvis du beslutter dig for, at studiebøgerne og vennerne skal have førsteprioritet, må du også affinde dig med, at der ikke tikker de store pengebeløb ind på kontoen hver måned. Omvendt må du også give afkald på et par venneaftaler og læsning, hvis du prioriterer at bruge meget tid på studiejobbet.
I sidste ende er prioriteringerne sunde for dig, fordi du får økonomi, studieliv og fritid til at gå op i en enhed, der passer til netop dig.
2. Foretag et økonomisk serviceeftersyn
Er du træt af at måtte vinke farvel til shopping, nachos på yndlingscaféen og mojitos med vennerne? We get you! Men måske er der penge at hente i dine faste udgifter, så du ikke behøver at sige ‘bye-bye’ til de ting, du elsker at bruge penge på.
Gå dit budget efter i sømmene og find ud af:
- Betaler du for Mofibo, selvom du ikke har brugt appen i flere måneder?
- Kan du finde et billigere mobilabonnement?
- Får du den boligstøtte, du er berettiget til?
- Husker du at udnytte forsikringsselskabernes tilbud til studerende?
Der kan være mange penge at hente, hvis du foretager et økonomisk eftersyn og forhåbentlig finder lidt ekstra skejser i budgettet hver måned.
3. Nyd fordelene
For nogen er tanken om et arbejde ved siden af studiet stressende. For andre er det mindst lige så stressende IKKE at kunne tjene penge ved siden af studiet. Men der er fordele og ulemper ved begge valg, så det gælder om at få det bedste ud af dem:
Fravælger du et studiejob, må du også forbruge herefter. Til gengæld forærer du dig selv mere tid. Tid, som du kan bruge med næsen i bøgerne, sammen med vennerne, i selskab med Netflix eller i fitnesscenteret. Det er alt sammen oplevelser, der ikke kan gøres op i penge.
Har du overskud til at arbejde? Ja, så får du mindre fritid, men til gengæld får du flere penge. Penge, der kan give dig stabilitet og økonomisk tryghed, fordi du ved, du har råd til de ting, du ønsker dig. Samtidig får du arbejdserfaring, et større netværk og udvider dit CV. Og det er jo heller ikke dårligt, vel?
Vi håber, at disse tre tips har hjulpet dig på vej mod et mindre økonomisk stresset studieliv.