23. jan 2020

At ende i inkasso og hvilke konsekvenser det har

Hvad gør du hvis du ender i inkasso? Læs her om hvilke konsekvenser det kan have
Hvad betyder det at ende i inkasso? Læs med her og bliv klogere

Gæld kan ikke ignoreres væk

Hvis du skylder penge, løser det ikke dit problem, blot at lade være med at betale regningerne og undlade at afdrage på gælden. Det kan nemlig føre til, at gælden vokser sig håbløst stor, og i sidste ende kan det betyde, at din sag ender hos inkasso. Men hvad er inkasso egentlig, og hvilke konsekvenser kan det have? 

Det vigtigste du skal være opmærksom på

Her er de vigtigste ting du skal være opmærksom på i forhold til inkasso og gæld:

- Lån aldrig flere penge end du kan betale tilbage

- Du kan komme til at skylde flere penge

- Du kan få problemer med at låne penge og få problemer med forsikringer mv. i fremtiden

Hvad er inkasso og, hvordan ender man der?

Inkasso handler, i det store hele, om at inddrive beløb, som ikke er blevet betalt til tiden. Det vil altså sige, at hvis du skylder penge, som du ikke har tilbagebetalt som aftalt, så kan din sag ende hos inkasso. At ende hos inkasso betyder, at dem du skylder penge ikke “orker” selv at inddrive pengene fra dig, fordi der er så mange problemer med det. Derfor overdrages sagen til et advokatfirma eller et inkassobureau. Advokatfirmaet eller inkassobureauet vil forsøge at finde en løsning sammen med dig, så du kan få tilbagebetalt gælden. 

Inkassoprocessen 

Man skal dog ikke være bange for, at hvis man lige glemmer at betale én regning, eller en regning er blevet væk i posten, at man så ryger direkte til inkasso. Der findes en proces, man går igennem, før man ender hos inkasso. Først og fremmest kan du ikke ende i inkasso, før du har modtaget minimum én rykker med varsel om inkasso. Private kreditorer må dog maksimalt sende tre rykkere med et gebyr på 100 kroner, inden du sendes videre til inkasso.

Konsekvenserne af at ende i inkasso 

At ende i inkasso, eller i det hele taget at skylde penge, kan have sine konsekvenser både på den korte og lange bane, og er bestemt noget man skal forsøge at undgå. Det kan nemlig have store konsekvenser for din fremtid:

- Din gæld kan stige i og med der pålægges inkassoomkostninger, rykkergebyrer og rentegæld

- Du kan ende i fogedretten, hvor der, udover, at der pålægges ekstraomkostninger, forsøges at finde en afbetalingsordning for gælden. I værste fald kan det ende med en insolvenserklæring, hvor du erklærer, at du hverken ejer noget eller har penge.

- Du kan blive registreret i Expedians RKI som skyldner. Det gør det svært at få lån fremover.

- El, vand og varme kan blive lukket

- Dit lejemål kan blive opsagt

- Du risikerer en tvangsauktion, hvis du ikke betaler dit boliglån

Undgå inkasso og kom af med din gæld

At ende i inkasso er, som det kan læses af det ovenstående, en utroligt negativ situation, og noget man bør undgå at ende i. Her er nogle gode råd til, hvordan du kan undgå inkasso og, hvordan du kan komme ud af inkasso, hvis du allerede er i den situation. 

1. Stop med at låne penge. Lad være med at blive ved med at forøge din gæld ved at låne flere penge. Har du kreditkort der kan overtrækkes, er det en god idé at klippe dette over og få et debetkort i stedet. 

2. Spar på dine penge. Sæt forbruget ned og brug kun dine penge på “need to have” og ikke “nice to have.” Du kan også spare penge på dine personlige finanser og udgifter som internet, bilforsikring og mobilabonnement ved at sammenligne priserne på udbyderne

3. Kontakt SKAT. Sørg for at dit skattekort er korrekt, så du ikke kommer til at skulle betale SKAT tilbage.

4. Tjek om du har ret til støtte. Hvis du har lav indkomst kan du muligvis få boligstøtte eller lignende. Det kan være en god idé at kontakte kommunen om dette.

5. Lav et budget. Et budget er et fremragende værktøj til at holde øje med og minimere dine udgifter.

Kontakt

KFUM’S Sociale arbejde

Hovedkontoret

Højskolevej 3

5500 Middelfart

Ung økonomi er en del af