25. mar 2022

Fortælling: Bagsiden af SU-lånet

Her fortæller Christian om sin egen oplevelse med SU lån
Selvom et SU-lån kan virke fristende, kan det have konsekvenser for din fremtid

Et SU-lån er det lån i Danmark med færrest krav, det eneste krav er nemlig at du er over 18 år og under uddannelse. At det er let tilgængeligt betyder desværre også at mere end 50% af de unge under uddannelse på et eller andet tidspunkt benytter SU-lånet og har du ikke brugt muligheden kan du faktisk optage SU-lån med tilbagevirkende kraft.

Jeg var for 10 år siden selv studerende og valgte under uddannelsen at optage SU-lån. Jeg kunne set i bakspejlet have valgt at arbejde et par uger hver sommerferie eller arbejde et par dage efter skole, men valgte i stedet SU-lånet og stod efter 4 år med SU med ca. 150.000,- i gæld.

Under ens studie er renten på SU-lånet på 4% og efter uddannelse er renten på diskontoen plus 1 procent-point. I øjeblikket er diskontoen 0% hvilket giver en lav rente på 1% men vi skal kun tilbage til 90’serne før vi så diskontoen være 15% og renten vil helt sikkert stige igen i fremtiden.

Når du optager et SU-lån mødes du ikke af de samme samtaler og krav som hvis du tager et kviklån eller opretter en kassekredit i banken og det mener jeg personligt er forkert. Selvom det er et lån med en lav rente er det bestemt ikke gratis og du står efter endt uddannelse med en gæld på samme tid med at du måske ønsker at købe din første bolig eller stifte familie.

Jeg valgte personligt at rykke to år ud af kalenderen for at fokusere på at afbetale mit SU-lån, men jeg ville langt hellere have brugt de to år på at spare op til udbetalingen på en bolig. Derfor er mit råd klart at du tænker over det inden du optager et SU-lån, det forsvinder nemlig ikke når du stopper med uddannelsen.

/ af Christian Soelberg Due

Kontakt

KFUM’S Sociale arbejde

Hovedkontoret

Højskolevej 3

5500 Middelfart

Ung økonomi er en del af