Har du spørgsmål til mig? Så skal du være yderst velkommen til at kontakte mig – så vil jeg med glæde besvare dine spørgsmål. Du kan skrive til mig på kasperfriis@jobtilunge.dk
Min hjemmeside: www.kaspermfriis.dk
Hej
Mit navn er Kasper Friis. Jeg har i en alder af 17 år startet min egen virksomhed og er derfor blevet ung iværksætter. Men hov…? Skal man ikke være over 18 for at stifte egen virksomhed i Danmark? Ikke nødvendigvis. I dette indlæg vil jeg forklare dig, hvordan du som ung kan stifte din egen virksomhed.
Jobtilunge.dk blev stiftet d. 24/6 2016, som er ca. 2 uger efter min 17 års fødselsdag. Det tog mig ca. 1 måned af stifte en virksomhed, hvor en del af tiden var ventetid.
Jeg kan starte med at afsløre, at der findes 2 måder, hvorpå du kan stifte en virksomhed, selvom du endnu ikke er fyldt 18:
- Få én over 18 til at stifte et selskab for dig.
- Send en ansøgning til Statsforvaltningen.
Få én over 18 til at stifte et selskab for dig
Denne metode er klart den hurtigste, men desværre også den mest komplicerede metode. Derfor vil jeg skynde mig at sige, at hvis man vælger at benytte sig af denne metode, så vil jeg klart anbefale, at man får snakket med en advokat eller revisor, som kan hjælpe. Men meningen er, at man gerne må eje et selskab i Danmark, når man er under 18 – man må bare ikke være direktør. Så derfor kan din mor, far, storebror – eller anden person over 18, du stoler på – stifte et selskab for dig, som du derefter køber. Selvom det ikke er dig, der står som direktør, så må du gerne stå for driften i selskabet; altså, gøre det, som virksomheden gør. Personen over 18 behøver ikke være en aktiv del af virksomheden – det er bare ”på papiret”. Dette er fuldt ud lovligt at gøre i Danmark, men man skal dog være klar over nogle af de problemer, der kan være følgevirkninger af denne løsning. F.eks. kan den over 18, der står som direktør, få et problem, hvis vedkommende skal modtage dagpenge eller andre offentlige ydelser. Derfor er det vigtigt, det er en velovervejet beslutning, der er truffet i samarbejde med professionelle; revisor eller advokat.
Send en ansøgning til Statsforvaltningen
Dette var den måde, jeg brugte. Det er klart den nemmeste metode, hvis du har styr på dine ting og er væbnet med tålmodighed. Man har muligheden for – hvis man er over 15 år – at få ens værge(r) til at indsende en ansøgning til Statsforvaltningen, hvori man søger tilladelse, om den umyndige må stifte og drive virksomhed. Denne ansøgning kan blot indsendes til Statsforvaltningen online, hvor man kan finde yderligere information på Statsforvaltningens hjemmeside. Men jeg vil beskrive nogle af de ting, der skal være i ansøgningen, og jeg vil samtidig give nogle råd til dig, der vælger at benytte dig af denne metode, hvis du vil være iværksætter som ung. Ansøgningen skal indeholde følgende:
- En forretningsplan, der detaljeret beskriver virksomheden med tilsvarende budgetter.
- Seneste årsopgørelser fra din(e) værge(e) og dig selv.
- Information om den umyndiges grundlag for at drive virksomhed; erfaring og uddannelse, f.eks.
- Hvilken virksomhedsform, man ønsker at stifte.
- Hvem der skal stå for – eller hjælpe med – regnskabet, bogføring og momsregnskab.
- Om der skal ansættes personale ved opstart af virksomheden.
- En beskrivelse af de risici, der kan opstå i forbindelse med virksomheden.
- Samt underskrift fra dig selv og din(e) værge(r) – din(e) værge(r) skal være indforstået med ethvert krav, der kan opstå i forbindelse med, at deres barn driver virksomhed.
Her er mine råd til, hvordan du får din ansøgning godkendt – og godkendt hurtigere:
- Snak med Statsforvaltningen – ring derind og sørg for, at de har, hvad de skal bruge.
- Lav en super detaljeret forretningsplan, så du beviser, at du er dygtig nok til at drive virksomhed – og at du forstår, hvilket ansvar du påtager dig.
- Skriv samarbejdspartnere med i din forretningsplan. Det viser, at du har folk i dit netværk, der kan hjælpe dig i forbindelse med at starte og drive virksomhed.