3. feb 2021

Fortælling: Spar penge på mad

Spar penge på madbudgettet
Mad er en af de helst store poster i et budget. Vil du gerne spare på det? Kig med her

Det behøver ikke at være dyrt at få god mad. Artiklen giver dig en række råd til hvordan du kan spare penge på dine måltider. 

Skrevet af Malene Steen Simonsen

Spar penge på mad

En af de store udgifter i et husholdningsbudget er mad.

Her er nogle råd som jeg selv har afprøvet igennem de sidste 20 år og som virker for mig.

Lav en madplan og en indkøbsliste

Det kræver lidt planlægning at lave en madplan og en indkøbsliste - og holde den, men der er mere end penge at spare her: Du kan også spare tid, fordi du ikke behøver at gå på indkøb 30 min hver dag.

Det er billigere at lave maden selv og spise hjemme. Og det er sundere. Fast food har ofte en høj fedt procent. Og så smager hjemmelavet mad altså ret godt.

Når du så er ude at handle, så lad de ting stå som ikke står på din indkøbsliste. Det er en måde at spare penge på.

App’en ”e-tilbudsavis”

Du kan tjekke hvad ugens tilbud er i de reklamer der kommer ind ad døren eller du kan downloade en app ”Etilbudsavis”, hvor du kan søge efter en vare og så kommer en liste med tilbud og en angivelse af, hvor langt det pågældende supermarked er fra dig. Du kan oprette en indkøbsliste og gemme den fra uge til uge. Det er smart da man bruger de samme varer hver uge.

App’en er et godt redskab til dig der vil i gang med at planlægge dine indkøb, så du kan spare penge.

Hold øje med holdbarhedsdatoen!

Når supermarkedet får nye varer hjem, stilles de nyeste bagerst på hylden, så de kan sælge de gamle først. Køb de mest friske varer ved at kigge på datoen. Ud over at de er friskere, holder de også længere og så undgår du at smide dem ud, hvis du ikke får den brugt.

Hvis du skal bruge en vare samme dag, kan man lede efter de nedsatte varer, hvor sidste holdbarhed er tæt på. Men så skal du huske at bruge varen samme dag.

Frys rester ned

Jeg elsker rester og fryser selv den mindste rest ned i mindre beholdere. Rester = hurtig aftensmad eller ingredienser der kan genbruges til nye retter. Du kan eksempelvis lægge mange pålægsrester og grøntsager på en pizza (spegepølse, skinke, tun, kartofler, artiskok, oste, jordskokker, aubegine), eller lave en gang biksemad på panden.

Her har du også en løsning til de dage, hvor du ikke gider lave mad og hvor du ellers kunne blive fristet af fast food.

Lav en madpakke til frokost

Tag en af dine beholdere fra fryseren med som madpakke eller lav din egen madpakke. Her er der virkelig penge at spare. Sæt ingredienserne på din indkøbsliste.

Drik vand

Vi danskere er så heldige at have friskt og lækkert drikkevand i hanerne. Fyld køleskabet med 0,5 liters vandflasker, så du altid har koldt vand til maden eller når du bliver tørstig. Det er sundt og billigt.

Læg penge til mad i en kuvert for en uge af gangen

Fastsæt et budget for hvor meget du maks vil bruge på mad på en uge, eksempelvis 400 kr for en uge, og læg så det pågældende beløb ned i en kuvert, som du tager med ud at handle ind for. Lad dit dankort blive hjemme. For så sikrer du dig at du ikke bruger flere penge end du har. Dette er en rigtig god måde at spare penge på, da du så ikke bliver fristet til at købe alt muligt lækkert.

Du kan have en konkurrence kørende med dig selv om, hvor god du er til at holde dit budget. Hvis der er penge til overs og du ikke har brugt alle 400 kr, kan du jo sætte budgettet ned eller spare dem op til noget andet.

Her er nogle links til andre spareråd hvad angår MAD.

http://sulivet.dk/billig-mad/

Billig madplan med kun 22 ingredienser til 5 dage

 

Kontakt

KFUM’S Sociale arbejde

Hovedkontoret

Højskolevej 3

5500 Middelfart

Ung økonomi er en del af