Spiir er en gratis budget-app, der hjælper over 200.000 danskere med at holde snor i deres penge. Med et enkelt klik kan du se, hvad du bruger din SU på, og du kan nemt sætte et loft for, hvad du vil smide af pengesedler til caffe latte, buskørsel og dagligvarer. Download appen nu.
Af Caroline Sølver, Spiir.dk
Der er rigtig mange ting, du som studerende skal have styr på: Studiegruppe, lektier, eksaminer, SU, forsikringer og studiejob. Listen er laaaang.
Men hjælpen er nær! Her opsummerer vi de vigtigste pointer om SU, SU-lån og studiejob og deler en oversigt over, hvor du kan læse mere, så du slipper for endeløse Google-søgninger, der ikke fører dig nærmere et svar.
Hvordan er det lige, SU fungerer?
Du ved helt sikkert, at SU er den fede økonomiske hjælp, studerende i Danmark får indbetalt på deres konto én gang om måneden. Men vidste du, at SU står for Statens Uddannelsesstøtte?
I 2018 får du som udeboende på en videregående uddannelse udbetalt 6.090 kroner om måneden i SU før skat. Bor du hjemme, afhænger størrelsen af din SU på dine forældres indkomst.
Mange studerende har et studiejob ved siden af deres studie for at supplere SU’en. Udover den økonomiske gevinst ved et studiejob, er det også en fed måde at få erfaring på. I 2018, må du i alt tjene 12.222 kroner om måneden før skat, inklusiv din SU.
Hvis du vil læse mere om SU, kan du gå endnu mere i dybden med emnet om SU-knaster lige her.
Og hvad med SU-lån?
Som SU-modtager, har du mulighed for at tage et SU-lån på op til 3.116 kroner om måneden fra staten, der er gunstigt, fordi det har en lav rente. Det kan være, du overvejer at tage SU-lån for at skulle arbejde mindre ved siden af studiet, eller fordi du gerne vil på udveksling eller i praktik i udlandet. Der er mange overvejelser, du skal gøre dig, inden du vælger at tage lånet.
Læs her, hvad en håndfuld pengeeksperter mener om SU-lån.
SU-lånet kan bruges på mange måder. Få inspiration fra en studerende, der har taget SU-lånet og bruger pengene på at investere i sin fremtid.
Studiejob eller ej?
Nu ved du lidt om SU og SU-lån. Nu mangler vi bare rosinen i pølseenden: studiejob eller ej?
Hvis du synes, det er svært at jonglere med både studie og studiejob, kan det være oplagt at tage SU-lån. Men det kan også være, at du synes, det er fedt at have et studiejob, der kan give dig erhvervserfaring, så du er forberedt til den dag, du lægger studiebøgerne fra dig.
Her er inspiration fra en studerende, der arbejder 16 timer om ugen udover sit studie.
Men der er også inspiration at finde fra en studerende, der har valgt studiejobbet fra og i stedet har taget et SU-lån.
Nu er der masser læsning at gå i gang med, så du bliver pro til alt, der handler om SU, SU-lån og studiejob. Det er nogle gode overvejelser at gøre sig som studerende, så du får styr på din studieøkonomi.