23. jan 2020

Sådan kan du få et større økonomisk frirum uden at tage et SU-lån

Et SU-lån kan have konsekvenser for din fremtid
Det kan være fristende at tage et SU-lån, men det er ikke altid nødvendigt

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Samlino.dk, som er Danmarks førende sammenligningsplatform inden for bilforsikring, bredbånd og mobilabonnement.

Skrevet af Victor fra Samlino.dk

Studerende og SU-lån

Som studerende er pengene knappe, og det kan derfor være meget fristende for mange at tage et SU-lån. Dette er dog ikke altid en god idé, og derfor giver vi dig her nogle gode råd til, hvordan du kan få flere penge i hverdagen, uden du tager et SU-lån – men først lidt om det basale.

Hvad er et SU-lån?

Et SU-lån er et lån, som kun studerende på SU-berettigede uddannelser kan tage. Mange vælger at tage et SU-lån, da de simpelthen ikke kan få økonomien til at løbe rundt, hvilket kan skyldes, at huslejen i studiebyerne er for høje, eller at de ikke har et studiejob, hvor de tjener tilstrækkeligt med penge til at dække omkostningerne.

Dette er alt sammen forståeligt, for renten på studielånet er også ganske udmærket i forhold til normale lån, men derfor er det selvfølgelig stadig klart bedst ikke at tage et lån overhovedet. Dette skyldes, at du er nødsaget til at betale din gæld af over mange år, hvilket selvfølgelig hæmmer din personlige frihed. Derfor vil det være langt bedre, hvis du kan nedsætte nogle af dine faste omkostninger og derved mindske behovet for at tage et lån, da du dermed ikke vil ende i en gæld i mange år fremover. Lad mig give dig nogle eksempler på, hvordan du kan gøre dette – men lad os først fastlægge, at du skal have dine prioriteter i orden, hvis du alligevel vælger at tage et studielån.

Hvorfor vil du gerne tage et SU-lån?

Hvis du seriøst overvejer at tage et studielån alligevel, så er du nødt til at have dine prioriteter i orden. Hvis du blot planlægger at tage et studielån for at få flere penge til at gå i byen med, så skal du tænke dig godt om igen! Ved at optage et lån, ligegyldigt hvilket slags lån det er, så binder du dig økonomisk i mange år frem, og det er derfor på ingen måder klogt at låne flere penge til sjov og ballade. Hvis du dog derimod vil tage et lån, så du har råd til at købe bøger til studiet eller skal et semester til udlandet for at studere, så giver det mere mening, da du her tænker på din fremtid – altså langsigtet – og ikke bare på næste weekends fornøjelser – kortsigtet.

Sådan sparer du penge, så du potentielt ikke behøver at tage et studielån

Du er studerende, og pengene er få. Det kniber med at få økonomien til at hænge sammen hver måned, og du tænker derfor på at optage et studielån. Der er dog en mulighed for at undgå at tage et lån, da du nemlig kan nedsætte dine faste, månedlige omkostninger og derved spare nogle penge derigennem af. Disse penge kan du herefter benytte på de ting, som du mangler – som f.eks. bøger, studieture eller andet! En af de nemmeste metoder er at bo sammen med flere personer, hvis du bor i en lejlighed, da du derved sparer penge på huslejen. En anden metode er at cykle til skole og arbejde, da du derved spare en forholdsvist stor, månedlig udgift i form af transport. Derudover kan du også sammenligne markedet for billigere løsninger på andre faste omkostninger, såsom mobilabonnementer, internet, a-kasse m.m., på diverse sammenligningsplatforme. Herved får du et overblik over hele markedet, så du kan finde den billigste løsning til dine behov, og således kan du spare en masse penge hver måned!

Dette var blot nogle råd til, hvorledes du kan spare nogle penge, så du ikke behøver at tage et lån. Hvis du gerne vil se et regneeksempel, spare nogle penge og læse resten af artiklen om studielån, kan du gøre dette på Samlino.dk.

Kontakt

KFUM’S Sociale arbejde

Hovedkontoret

Højskolevej 3

5500 Middelfart

Ung økonomi er en del af