Skrevet af Frederik
Frederik er en ung gut, der interesserer sig for privatøkonomi og investeringer. På hans blog skriver han omkring hans rejse mod økonomisk uafhængighed og deler ud af sine erfaringer, han gør sig.
Su-lån eller ej?
Lån er som udgangspunkt altid en dårlig idé – eller hvad? SU-lån er et lidt alternativt lån, da du sjældent kan finde et forbrugslån med så gode vilkår. Dags dato er renten på 4 % under studie, hvilket er langt under renten på andre forbrugslån. Endnu bedre bliver det, når man er færdig med sin uddannelse, hvor renten falder til diskontoen + 1 %. Diskontoen er på nuværende tidspunkt 0 %, hvilket betyder, at du efter endt uddannelse sidder med et lån til 1 %, hvis det fortsætter som det ser ud.
Men bare fordi renten er lav, så er det vel ikke ensbetydende med, at man bare skal tage en masse SU-lån? I indlæg indlæg vil jeg komme lidt ind på de muligheder, du har, når du benytter dig af lånene. Det er nemlig ikke altid en god idé.
SU-lån til husleje
Står du i en situation med uddannelse og dyr husleje, hvor du simpelthen ikke har mulighed for at tjene penge ved siden af, så kan det være en OK løsning. Det er aldrig godt at låne penge, der bruges på noget, der ikke som sådan har en værdi. Selvfølgelig skal man have et sted at bo, men i dette tilfælde skal man se, om man ikke kan minimere det så meget som muligt
Det kan gøres ved, at man kigger sit budget igennem, og ser hvor det er muligt at spare nogle penge. Derudover kan man altid kigge efter en billigere lejlighed. Som udgangspunkt er denne løsning dog OK, da man selvfølgelig skal have et sted at bo.
SU-lån til forbrug
Tænker på SU-lån som en mulighed for at kunne få lidt flere penge i mellem hænderne, så er du som udgangspunkt ude i en rigtig skidt situation. Hvis du låner penge til at gå i byen for, så skal du se, om der ikke er mulighed for at stoppe med dette. Her kunne du eventuelt finde dig et studiejob, hvis du har tid til det. Når SU-lån går hen og bliver et lån, man tager, så man har penge til at hygge sig for, så skal man passe på. Det kan hurtigt gå galt, og selvom betingelserne for lånet er fornuftige, så er det aldrig smart at brænde dem af på forbrug.
SU-lån til opsparing
Flere og flere unge begynder at benytte SU-lånet til at smide på en opsparing. Det er som udgangspunkt en god idé specielt, hvis man vælger at kombinere det med en høj-rente konto. Der er flere banker, der tilbyder en studiekonto med en OK rente på til studerende. Disse kan man benytte sig af, så man ikke taber alt for meget på sit lån. Nogle steder kan du få helt op til 5 i rente, så derfor kan du også gå hen og tjene penge på at låne dem. Dette er kun muligt, fordi det er sådan nogle favorable vilkår.
At smide dem på en opsparing er altså en god idé, da man så altid har mulighed for at betale lånet tilbage (+ renter). Desuden har du en sikkerhed i at have dem stående, da du så har penge stående, hvis der skulle gå noget galt. Samtidig er det også muligt at have en fin opsparing til et eventuelt huskøb efter studie, hvor SU-lån er langt bedre end et eventuelt banklån.
SU-lån til investering
Når vi kigger på SU-lån ift. investering, så begynder det at blive lidt sjovere. Det skal dog lige siges, at det er risikabelt at investere for lånte penge, så man skal være sikker på, at man tør springe ud i det. Så længe, at din investering holder dig over de 4 % (og senere 1 %), så taber du ikke penge.
Det kræver dog en masse tid at sætte sig ind i, hvad man har lyst til at investere i. Om det skal være traditionelt som aktier og investeringsforeninger, eller om man skal prøve noget lidt mere nyt som f.eks. crowdlending. Der er mange muligheder, men alting afhænger af den risiko, man har lyst til at løbe. Jo højere risiko, jo højere afkast. Dog har man som ung gerne en længere periode at løbe på, hvis du ikke står og skal bruge pengene. Skal du bruge dem om 2-3 år til huskøb, så kan det være dumt at investere dem.
Det skal dog også nævnes, at tilbagebetingelserne på SU-lån er ganske favorable, og du afdrager ikke med ret meget af gangen. Skulle det derfor gå galt, så er det ikke jordens undergang. Har du investeret dem, så er det som regel heller ikke 100 % af din investering mister, så du skulle gerne stå tilbage med noget.
Afrunding
Generelt set, så er SU-lån en god idé. Der hvor det går hen og bliver en dårlig idé er, når man bruger dem på byture og at øge sit forbrug. Husleje kan godt gå, men man skal udgangspunkt sigte efter at finde noget, der er billigere at bo i. Får du noget værdi for pengene – uanset om det er opsparing eller investering -, så står du langt bedre. Så har du nemlig ikke 0 kr stående, men du vil altid have noget af den værdi, du har lånt, tilbage.
Personligt, så tager jeg selv SU-lån til at investere for. Dette investerer jeg i udbytteaktier, investeringsforeninger og crowdlending. Hvis du er interesseret i at se, hvordan min portefølje ser ud, så kan du se den her.