23. jan 2020

Vigtige overvejelser inden du låner penge

Et lån kan være fristende, men det er ikke altid en god ide. Her finder du råd til hvad du bør overveje inden du låner penge
Her får du en række gode råd til hvad du bør overveje inden du låner penge

Vi ved godt at man indimellem synes ALT er need to have, og alle de her råd kan let komme til at lyde MEGET fornuftige og gammelkloge. Og det er det måske også. Men det er også gode råd der afspejler virkeligheden. Hurtig gæld kan følge dig i mange år, og kan være en være med til at sætte en stopper for nogle af dine store drømme senere i livet

Dårlig låner?

Mange har prøvet at have behov for at låne penge. Vi oplever i Ung økonomi ofte, at de brugere der skriver til os, ikke tør spørge sin bank om det er muligt at låne der. En del har en knude i maven, da de er bevidste om de har optaget nogle dyre lån, som netop ikke er i banken.

Vi oplever de tror de er ”et dårlig kort”, og at de ikke tror de kan låne penge i banken. Vores opfordring er altid, at de skal tage kontakt til deres bank som det første. Når man altså lige har lavet budget, fundet årsopgørelsen og sine lønsedler frem. Man kan allerhøjst få et nej og en god dialog om hvorfor!

Hvornår kan det så være ok at låne penge?

I vores optik, er det ok at låne penge til f.eks. en bil, hvis man har økonomisk frirum til at finansiere både bilen, forsikringer, vedligeholdelse og benzin eller diesel. Det kan også være bilen er en forudsætning for at kunne komme til og fra arbejde. Det kan også være en nødvendighed at låne penge til et indskud i en lejlighed. Vores anbefaling vil dog til en hver tid vil være, at spare op til indskuddet for at spare renterne.

Flere optikere og mobilselskaber tilbyder også muligheden, for at afvikle de nye briller eller den nye mobil over f.eks. 24 måneder, uden ekstra renter eller gebyrer. For nogen kan det være en god ide. Det man her skal være opmærksom på i forhold til mobiltelefon er, at der typisk er en bindingsperiode på 6 måneder i forhold til valgfrihed på abonnement. Det kan godt være en god ide for forbrugeren at dele betalingen ud på op til 24 måneder. Man skal blot huske at have telefonen i hele afbetalingsperioden, her anbefalet max. 24 måneder.

Hvornår er det så ikke ok?

Det er efter vores opfattelse ikke en god ide at låne penge enten via lån/afbetaling eller kassekredit til:

- Rejser

- Cafe

- Koncerter o.l

- Tøj

- Tasker

- Møbler o.l

- Iphone – måske en billigere til 500-1000 kr. opfylder samme bohov??

- Macbook eller andre dyrere computere

- Ting, som du godt kan undvære, men som er ”nice to have” Her er kun en vej frem...opsparing!

Ovenstående er eksempler på Nice to have

Need to have kunne være:

- Bolig – det vil sige penge til husleje, vand, varme og el

- Transportudgifter i forbindelse med skole eller arbejde

- Mad og drikke – vand smager dejligt ;)

- Forsikringer

- A-kasse - Så du er berettigede til dagpenge

- Medicin, briller og tandlæge hvis der er behov

Hvis banken vurderer du ikke har råd til at låne ud fra de forudsætninger de kender, kan det være en dårlig ide at låne penge hos andre låneudbydere. 

Har du brug for at få styr på din økonomi så kontakt os på UngØkonomi.dk

Kontakt

KFUM’S Sociale arbejde

Hovedkontoret

Højskolevej 3

5500 Middelfart

Ung økonomi er en del af