Julegaver - Hjælp hvad gør jeg?

Pas på at julen ikke kommer til at vare lige til påske .. eller længere !!!

Juletid er den tid, hvor diverse kontokortselskaber sætter massivt ind med TV-reklamer og annoncer.

Juletiden er for mange af os forbundet med store udgifter – både til rejser, gæster eller gaver – og har vi ikke lidt opsparing eller reserver vi kan tære af, kan vi sagtens havne i en situation, hvor pengene ikke helt slår til. For at undgå bekymringer over gæld, så tænk over hvad du har råd til bruge, længe inden du tænker over, hvad du har lyst til at købe.

Man bliver slave af penge, hvis man ikke har nogen. Det gælder i særdeleshed hvis du optager gæld, som du skal til at kæmpe med bagefter. Sæt dig aldrig for hårdt økonomisk, for den materielle glæde kommer aldrig til at opveje de bekymringer, der følger med at være økonomisk presset.

Lad være med at deponere din handlefrihed med et kviklån, og træf en konsekvent beslutning om, at du ikke vil bruge penge du ikke har. Kunsten er at leve indenfor de rammer du allerede har. Det er sjovere at finde ud af, hvad man skal bruge sine penge til, end hvor de skal komme fra. Problemet med økonomiske problemer er, at de optager alt ens tid og det går ud over din evne til at fokusere og være opmærksom. Penge bør ligge nummer et på listen over de ting, man skal undgå at tænke på, når man prøver at slappe af. 

Alternativer til hurtige lån :

- Meld klart ud hvad det økonomiske råderum er, og at der er meget lidt eller ingen plads til gaver i budgettet.

Bliv enig om at sætte beløbsgrænser: Gaverne kan nemt eskalere i pris, når vi prøver at overgå hinanden fra år til år. Bliv enig om en beløbsgrænse i år.

Tag «kort og kompas» med i december: Kortet er din liste over, hvad du skal købe til hvem, og kompasset er budgettet for, hvor meget du må bruge. Gå aldrig ud i butikker uden kort og kompas.

- Giv en lille gave med hjertet – det behøver ikke koste meget. Det er virkelig tanken er tæller

Er du din egen julenisse? Når man opholder sig meget i butikker, og pengene sidder løst, er det let at være flink ved sig selv også. Sæt det hellere på ønskelisten, eller udsæt købet til januar, når salget starter. Det giver dig også en tænkepause, om du nu virkelig behøver det.

- Giv lidt af dig selv : Giv en oplevelse eller en ydelse – en tur i biografen, klippekort til 2 gange aftensmad eller klipning af græsset.

- Hvis du skal i byen eller have gæster, så lav det til et sammenskudsgilde.

- De fleste er kreative med et eller andet – lav noget selv !

Af Kim Stryhn.