Hvorfor skal jeg købe en Iphone?

 

IPhone 5, Samsung Galaxy S4, HTC One og andre nye telefoner er utvivlsomt lækre og velkonstruerede elektroniske varer. Disse telefoner kan typisk købes på afbetaling over en periode på 2-3 år. Netop afbetalingsformen gør telefonerne til et overkommeligt køb. Som forbruger vil man umiddelbart fokusere på det beløb, man skal give afkald på pr. måned. Man vil derimod ikke fokusere på, i hvor mange måneder man skal betale.

Ved at fokusere på den månedlige betaling anvender man - bevidst eller ubevidst - begrebet offeromkostning. Man vælger at bruge sine penge på en iPhone – eller en anden telefon - fremfor at bruge pengene på noget andet. Den lange afbetalingsperiode slører dog billedet for denne offeromkostning. Prisen man ender med at komme til at betale via en afbetalingsordning vil være den samme, som hvis man købte kontant.

Man kunne anskue købet af en iPhone ved at opstille alternativer. Skal jeg bruge 1000 kr. på en almindelig telefon og 4000 kr. på andre ting. Eller skal jeg købe en iPhone 5 for 5.000 kr.

Det er klart at en telefon til 1.000 kr. ikke kan helt det samme som en iPhone. Men selv en telefon til 1000 kr. kan bruges til at tale i telefon(!), sende SMS, høre musik, tage billeder, surfe på Internet, læse sin E-mail samt mange andre ting. De grundlæggende funktioner findes således også i telefoner i en lavere prisklasse. Det man især betaler ekstra for - når man køber en eksklusiv telefon - er brugeroplevelsen og design.

Så er der naturligvis en ikke uvæsentlig faktor. En iPhone er identitetsskabende. Ved at have en eksklusiv telefon sender man et signal om at være med på den nyeste trend. Man kunne vende tilbage til eksemplet ovenfor. Skal jeg bruge 1000 kr. på en telefon samt 4000 kr. på tøj – eller skal jeg købe en iPhone til 5.000 kr. Hvad vil gøre det mest positive indtryk på mine omgivelser?

Når man overvejer købet af en telefon til 5.000 kr. kunne man også gøre følgende overvejelse. Hvis jeg vandt 5.000 kr. i lotto i morgen, ville jeg så bruge alle pengene på at købe en telefon? Eller ville pengene blive fordelt på en anden måde? Hvis man ikke ville være parat til at købe telefonen til kontantprisen, bør man grundigt overveje, om købet af telefonen over 2-3 år er den rigtige beslutning.

Artikel af Curt Hansen

Gældsrådgiver hos KFUM i Odense